Жовківська районна рада

Важливість законопроекту 3651-д підтвердила конституційна більшість у парламенті, отже набути чинності він має якнайшвидше, - В’ячеслав Негода

Переглядів: 289

 

Представники всіх фракцій і груп Парламенту вчора підтримали законопроект №3651-д. Абсолютна більшість народних депутатів, щонайменше 301, судячи з голосування, бачать, наскільки децентралізація є важливою для людей, для політичних партій, для розвитку територій і України загалом. Отже цей законопроект має якнайшвидше набути чинності. Для цього потрібні підписи голови Верховної Ради і Президента України.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час форуму «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса».

За його словами, норми прийнятого вчора законопроекту №3651-д мають запрацювати якнайшвидше, бо до кінця року і в Уряді, і на місцях треба прийняти багато непростих рішень, які без цього законопроекту неможливі.

«Попереду у нас всього місяць, за який ми маємо вирішити питання розмежування майна між громадами та районами, утворення районних державних адміністрацій та багато інших питань, які вимагають прийняття складних рішень. Цю величезну інституційну роботу потрібно робити швидко, щоб з 1 січня 2021 року ми могли перейти на нову систему територіальної організації влади», - сказав В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що реформа ще далека до завершення. «Ми поки що не досягли кінцевої мети. Минулі роки через добровільне об’єднання ми довели і собі і суспільству, що громади можуть бути спроможними, що території можуть змінюватися на краще. В середині цього року багато хто з політиків і навіть з міжнародних партнерів був проти адміністративного шляху завершення формування спроможних громад. Вони натомість пропонували ще 5 років добровільного етапу, що надовго законсервувало б існуючі проблеми і створило б низку нових. Але в нас був чіткий план і ми вирішили максимально дотримуватися його. Уряд мав приймати непросте рішення про створення територіальних громад, брати на себе політичну і юридичну відповідальність за це. Без рішення про нові громади не було б рішення Парламенту про нові райони, а отже не було б і нового адміністративно-територіального устрою, і ми не могли б рухатися далі», - зазначив В’ячеслав Негода.

За словами заступника Міністра, зараз усе вказує на те, що рішення Уряду не були помилковими. «Ми взяли на себе відповідальність завершити один з важливих етапів реформи – провести вибори на новій територіальній основі громад і районів. І, вважаю, не помилилися. Це підтверджують і вчорашня підтримка Верховної Ради, і нещодавно проведене соціологічне дослідження, яке показало, що більшість українців продовжують підтримувати реформу і очікують від неї змін на краще. Отже маємо продовжувати і не збавляти темпів», - сказав В’ячеслав Негода. 

 
Важливість законопроекту 3651-д підтвердила конституційна більшість у парламенті, отже набути чинності він має якнайшвидше, - В’ячеслав Негода

Теги:



« повернутися до списку новин