Жовківська районна рада

Дмитро Кулеба дав старт оновленій Раді експортерів та інвесторів: “МЗС відкриває нові ринки для українських компаній”

Переглядів: 269

21 травня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів установче засідання оновленої Ради експортерів та інвесторів при МЗС України у режимі відеоконференції.

“Ми розуміємо, що нині всі країни та бізнеси шукають можливості виходу з економічної кризи. МЗС - це не лише про візи та імідж України за кордоном, це і про реально діючі інструменти виходу на зовнішні ринки. Нині, у кризу, це особливо важливо: дати можливість збільшити торгівлю українськими товарами за кордоном. Це не стосується окремих компаній. Це стосується всієї економіки”, - заявив Міністр, звертаючись до представників понад 100 компаній, які увійшли до складу оновленої Ради.

За словами Міністра, головна мета РЕІ - дати бізнесу можливість просувати українські товари на зовнішні ринки за сприяння МЗС.

“Ми бачимо великий експортний потенціал України. Ми маємо продавати більше товарів, компанії платитимуть більше податків, будуть влаштовувати на роботу більше людей. Це механізм як створити можливості для людей працювати - навіть в умовах кризи, в якій ми живемо”, - додав глава МЗС.

Для досягнення цієї мети:

· Рада експортерів та інвесторів діятиме на постійній основі. Експортери з її складу зможуть подавати пропозиції щодо торговельної співпраці, лібералізації торгових режимів, відкриття нових ринків збуту до порядку денного двосторонніх відносин, зокрема, розмов та зустрічей міністра з іноземними колегами;

· Економічні відділи закордонних дипломатичних установ стануть командами розвитку торгівлі та інвестицій, які в кожній конкретній країні допомагатимуть українським експортерам;

· В рамках закордонних візитів міністра, МЗС надаватиме можливість для директорів або власників компаній, які входять до РЕІ, безпосередніх контактів з іноземними партнерами та пропозицій до наповнення двостороннього порядку денного міждержавної співпраці. Організація такої участі буде відбуватися на прозорій та паритетній основі, без використання державних коштів.

· МЗС розуміє, що пандемія коронавірусу зруйнувала традиційні ланцюжки виробництва та поставок, тому визначило пріоритетом включення України до нових маршрутів виробництва та транспортування товарів на якомога вигідніших умовах. Зокрема, перенесення з інших регіонів світу до України іноземних виробництв, орієнтованих на європейський ринок.

· МЗС разом з експортерами працюватиме над тим, щоб Україна стала гарантом світової продовольчої безпеки, без шкоди для внутрішнього ринку.

· МЗС створює систему безперервного підвищення кваліфікації дипломатів у сфері торгівлі та інвестицій.

· Пріоритетними завданнями є формування позитивного іміджу України та української продукції за кордоном, презентація привабливих українських інвестиційних проектів за кордоном, дипломатична підтримка іноземним інвесторам у співпраці з українськими бізнес-партнерами.

Міністр зауважив, що така співпраця держави та бізнесу дозволить вирішити низку хронічних проблем, які завжди стояли на заваді збільшення експорту.

Як повідомлялося раніше, Президент України підтримав ініційоване Міністром закордонних справ перезавантаження економічного напряму зовнішньої політики, адже залучення інвестицій та розвиток експорту критично важливі для зростання економіки.

Довідково

Станом на 21 травня 2020 року, до складу оновленої Ради експортерів та інвесторів при МЗС увійшли 135 компаній.

МЗС буде продовжувати приймати нових членів РЕІ і зробить допуск до членства максимально прозорим та зручним.

Для ефективної співпраці, робота у рамках Ради буде організована за принципом галузевих груп відповідно до сфери діяльності асоціацій та компаній. Зокрема, планується утворити групи агро- та харчової промисловості, машинобудування та інжинірингу, транспортних та будівельних послуг, металургії, машинобудування та суднобудування, легкої промисловості, хімічної галузі, IT та інноваційних технологій, консалтингових та юридичних послуг.



« повернутися до списку новин