Жовківська районна рада

Без змін до Конституції децентралізація постійно буде вразливою, - В’ячеслав Негода

Переглядів: 198

 

Найбільший виклик для реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади – це не завершити її. Можна і надалі змінювати законодавство, створюючи сучасну систему врядування в країні, але без закріплення цих змін у Конституції, здобутки децентралізації завжди будуть під загрозою.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода під час 5го форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», який проходитиме 9-10 грудня.

«Ми створили фундамент для розбудови сучасної системи територіальної організації влади – нові громади і райони. Далі – ще важче завдання - розмежувати повноваження, ресурси і відповідальність у відповідності до Європейської хартії місцевого самоврядування. І, хочемо ми цього чи ні, без змін до Конституції України нам у повній мірі не вдасться цього зробити. Ми і надалі матимемо правові ризики, ми не зможемо до кінця збалансувати систему, позбутися її застарілих елементів, які дісталися нам з радянських часів», - вважає заступник Міністра.

За його словами, Україна розпочала реформу місцевого самоврядування та територіально організації влади, довела її успішність і необхідність, а отже має завершити. «І тут потрібна спільна позиція та політична воля усіх – Уряду, Парламенту, Президента та представників місцевого самоврядування», - резюмував В'ячеслав Негода.

Більше про підготовку змін до Конституції в частині децентралізації. 


5й форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» організовують Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій України, Донецька та Луганська обласні державні адміністрації за підтримки Ради Європи.

Фото: Програма Ради Європи "Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні"

 

Без змін до Конституції децентралізація постійно буде вразливою, - В’ячеслав НегодаБез змін до Конституції децентралізація постійно буде вразливою, - В’ячеслав НегодаБез змін до Конституції децентралізація постійно буде вразливою, - В’ячеслав Негода


« повернутися до списку новин