Жовківська районна рада

Пенсійний фонд інформує

Переглядів: 486

Головне управління

Пенсійного фонду України

у Львівській області

 

інформує:

 

щодо переваг офіційного працевлаштування найманої робочої сили

Виплата заробітної плати в «конвертах» на сьогодні одна з найбільших проблем в економічному та соціальному розвитку нашої держави.

В першу чергу неофіційна заробітна плата позбавляє громадян страхового стажу, а відповідно й отримання соціальних гарантій: права на відпустку, на оплату тимчасової непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах; на допомогу по безробіттю; на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; на пенсійне забезпечення.

Cтраховий стаж – період, за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення.

З 01 січня 2019 року страховий стаж для виходу на пенсію у віці 60 років становить 26 років і кожного року буде збільшуватися на один рік та з 1 січня 2028 року становитиме не менше             35 років.

Чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок , тим більша пенсія буде в майбутньому!

 

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна заробітна плата з якої сплачується єдиний соціальний внесок, а решта заробітку видається неофіційно – то з неофіційного   заробітку єдиний соціальний внесок не сплачується і, як наслідок, він не враховується для призначення чи перерахунку пенсії.

У результаті людина втрачає значну частку майбутньої пенсії.

 

Для прикладу:

Кравченко І.І., 05.01.1959 р.н., згідно даних трудової книжки та даних персоніфікованого обліку стаж становить 45 років. Розмір пенсії з 06.01.2019 в залежності від суми нарахованої заробітної плати становитиме:

  • 1614 грн. - при заробітній платі у мінімальному розмірі;
  • 2490 грн. - при заробітній платі на рівні 2-ох мінімальних зарплат;
  • 3660 грн. - при заробітній платі на рівні 3-ох мінімальних зарплат.

Відповідальність за соціальні гарантії найманих працівників несуть працедавці. Сплачені до бюджету кошти з легального заробітку – це гарантований на державному рівні захист прав та законних інтересів кожної працюючої людини.

Кожному працівнику та роботодавцю-підприємцю корисно знати, що їхні трудові відносини регулюються ст.24 Кодексу законів про працю України, де зазначено, що укладення трудового договору у письмовій формі є обов’язковим і підлягає реєстрації в органах Державної служби зайнятості.

Чинним законодавством передбачено штрафи за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору:

  • 30 мінімальних зарплат за кожного працівника у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;
  • 10 мінімальних зарплат за кожного працівника  за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

Здійснювати постійний контроль за даними щодо нарахованої заробітної плати та сплаченого єдиного соціального внеску можна шляхом реєстрації на Веб-порталі Пенсійного фонду України

(http://portal.pfu.qov.ua).

 

Довідково:

Розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2019 становить 4173 гор.

Розмір мінімального страхового внеску становить 918,06 грн.

 

Шановні працедавці!

 

 

Офіційне оформлення трудових відносин та сплата єдиного соціального внеску з усієї суми нарахованого заробітку – обов’язок кожного працедавця щодо соціального захисту своїх працівників.

 

 

Не позбавляйте

найманих працівників соціальних гарантій

та забезпеченої старості!

 



« повернутися до списку новин