Жовківська районна рада

У питаннях розширення лікувальної бази і збільшення можливостей ПЛР-діагностики – чекаємо на допомогу держави, – Олександр Ганущин

Переглядів: 295

22.06.2020

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин сьогодні, 22 червня, взяв участь у нараді щодо епідеміологічної ситуації в області під головуванням Міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, який із робочим візитом перебуває на Львівщині.

У своєму виступі Олександр Ганущин розповів про боротьбу з COVID-19 на Львівщині, зупинився на існуючих проблемах і зробив висновки на перспективу.

Спочатку Олександр Ганущин на прикладі Центру легеневого здоров’я, Львівської обласної інфекційної лікарні, Госпіталю ветеранів війн та репресованих акцентував на проблематиці правильності розрахунків у межах так званих ковідних пакетів.

«Шановні представники НСЗУ, давайте рахувати не «зі стелі!». Брати тариф далі за схемою: кількість анестезіологів (сформованих бригад) і апаратів ШВЛ на щось помножене – це не відповідає показникам навантаження (проліковані хворі + хворі з підозрами), тобто реальній дійсності. Отож, якщо говоримо про перспективу, то в пакеті мають бути: медикаменти, харчування, засоби індивідуального захисту, а також коефіцієнт (або пакет) на тих, хто з підозрою», - поділився думками голова облради.

Окрім того, Олександр Ганущин наголосив на необхідності скорочення розриву між обіцяним і дійсністю. «Ми та область, яка з самого початку, нікого не чекаючи, закривала потреби по коштах фінансовим ресурсом з обласного бюджету. Ми здатні запускатися вперед з розрахунками. Тому, якщо щось обіцяємо, то робимо», - сказав він.

Зауважимо, що очільник облради порушив питання забезпечення лікарень обладнанням.

«Усе нове обладнання, яке є у ковідних лікарнях, закуплено коштом обласного бюджету і благодійників. Від держави на обладнання область фізично не отримала й гривні. Львівщина ж на обладнання та засоби індивідуального захисту скерувала вже 70 млн грн і в черзі різниця по медичній програмі», - поінформував Олександр Ганущин.

Говорячи про перспективи, голова облради підкреслив, що темпи епідемії є загрозливими й існуюча госпітальна база може не впоратися. «Темпи епідемії коронавірусу змушують нас думати про розширення лікувальної бази. Іншими словами – слід готувати мережу лікарень другого рівня (районні і міські міст обласного значення) до прийому хворих на COVID 19. Часу на усвідомлення мало, слід вже приступати до виокремлення інфекційного/терапевтичного відділення, реновації кисневої інфраструктури і закупівель медикаментів, засобів захисту та кисневого обладнання. Також мусимо вирішити питання збільшення можливостей ПЛР-діагностики. І тут, і в першій частині чекаємо на руку допомоги держави», - підсумував Олександр Ганущин.



« повернутися до списку новин