Жовківська районна рада

Громади готові розпоряджатися своїми землями - дайте нам інструменти

Переглядів: 201

 


В ході децентралізації громади вже перебрали на себе низку зобов’язань та повноважень. Органи місцевого самоврядування готові нести відповідальність та розвивати свої міста та села, однак для цього нам бракує інструментів та необхідних умов.

Зокрема, якщо говорити про управління землями, ми бачимо, що сьогодні територіальні громади фактично не мають законних підстав отримати землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у комунальну власність, що не відповідає самому концепту децентралізації та зменшує спроможність громад до економічного розвитку. Це може вирішити ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194, який цього тижня розглядатимуть Парламентарі.

Нам у спадок з радянських часів лишилася система централізованого управління ресурсами. Земельна реформа та реформа децентралізація, які зараз відбуваються, задекларували перехід до нових принципів. Ними мають стати передача земель у власність громад, реформування системи державного контролю за використанням земель, реформування системи управління землями, повна відкритість і доступність інформації про землі та перехід до публічної системи управління, коли будь-які рішення приймаються відкрито з громадськими обговореннями. Ця система грунтовно змінює підхід до управління, і абсолютно відмінна від тої вертикальної системи, яка визнала себе не ефективною та корупційною.

Законопроект № 2194 є великим кроком в децентралізації, бо він реалізує передачу громадам головного ресурсу – землі, на практиці. Він також полегшить життя громад, адже ми самостійно зможемо управляти своїми активами та охороняти їх.

Крім того, сільські, селищні та міські ради територіальних громад зможуть:

  • контролювати самовільне зайняття земельних ділянок (у разі прийняття такого рішення)
  • здійснювати зміну цільового призначення земельних ділянок, в тому числі приватної власності
  • затверджувати детальні плани території, в тому числі за межами населених пунктів.

До того ж, законопроект встановлює чіткий, організаційно простий та незатратний механізм встановлення і фіксації у Державному земельному кадастрі меж громад.

Ці кроки зможуть наблизити громади до ефективного управління та забезпечити розвиток економіки, соціальної складової та екології на місцях, саме тому цей закон є важливою складовою реформ. Наша громада вже готова працювати на повну для розвитку нашого регіону, і ми чекаємо ухвалення законопроекту №2194, який дозволить нам втілити в життя наші цілі.

 
Author list 31f90c6c8ae5edc89d2a2f491a63b53b


« повернутися до списку новин