Жовківська районна рада

У першому читанні прийнятий законопроект «Про управління відходами»: що він дасть громадам

Переглядів: 273

У першому читанні прийнятий законопроект «Про управління відходами»: що він дасть громадам

21 липня Верховна Рада України прийняла у першому читанні рамковий законопроект «Про управління відходами» №2207-1д .

Цей закон встановить нові прозорі правила галузі та дозволить побудувати сучасну інфраструктуру управління відходами.

"З прийняттям закону в системі управління відходами з'являється новий гравець - оператор муніципальної системи управління побутовими відходами в особі комунального підприємства (КП). Для громад більше 150 тисяч населення такий оператор є обов'язковим. Для інших громад - за бажанням. Запровадження такого оператора дає можливості сконцентрувати в руках органів місцевого самоврядування усю відповідальність за організацію послуги", - коментує Вячеслав Сороковський, експерт з публічних послуг швейцарсько-українського проекту DESPRO.

За його словами, .законопроект передбачає, що комунальне підприємство є і організатором системи, і посередником.

"Так, перевізник буде і надалі відігравати важливу роль у системі, але не головну. Його задача - зібрати відходи та перевезти їх із точки А в точку Б, які визначаються муніципалітетом. І муніципалітет, у вигляді КП-оператора, буде платити перевізнику за цю послугу (збирання та перевезення по вазі відходів, завезених на полігон чи інший об'єкт поводження з відходами)", - коментує експерт.

В будь-якому випадку, введення у систему КП-оператора дозволяє не змінювати докорінно організацію управління відходами як комунальну послугу, і не потребує внесення змін до закону про ЖКП. Це спрощує впровадження змін, зазначає Вячеслав Сороковський.

І в цілому, вся система управління побутовими відходами буде виглядати цивілізованіше, організованіше та логічніше.

Так сталося, наприклад, у Польщі 2013 року, коли було запроваджено подібні зміни. І це отримало назву "сміттєва революція".

Нагадаємо, проект DESPRO брав участь у розробленні окремих розділів закону (про управління муніципальними відходами та про регіональні та місцеві плани управління відходами).

 
У першому читанні прийнятий законопроект «Про управління відходами»: що він дасть громадам


« повернутися до списку новин