Жовківська районна рада

Монетизація житлових субсидій

Переглядів: 338

Кабінет Міністрів України 27 грудня схвалив Постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду, передає прес-служба Мінсоцполітики.
  Так, монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в "Ощадбанку". Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.
 Тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через "Ощадбанк" сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.
"Скажімо, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1,5 тис. гривень. А сума всіх комунальних платежів становить 2 тис. гривень. 1,5 тис. субсидійних гривень "Ощадбанк" перерахує постачальникам послуг і проінформує сім'ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 грн", - пояснили в Мінсоцполітики.
  З 1 травня 2019 монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою у літній період.
  А з 1 жовтня 2019 запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, буде отримувати за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено.
  Як відомо, Кабінет Міністрів затвердив триетапне проведення монетизації субсидій, починаючи з 1 січня 2019 року. Згідно експертного висновку, на першому етапі вона торкнеться орієнтовно 100-150 тис. домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів.  Другий етап почнеться з 1 травня і стосуватиметься домогосподарств, яким призначена субсидія на неопалювальний період 2019 року. Третій етап розпочнеться з жовтня 2019 року, коли відбудеться повний перехід на монетизацію.


  Нагадаємо, 1 липня поточного року Міністерство соціальної політики запустило роботу Державного реєстру субсидіантів. За оцінками прем'єра Гройсмана, право на субсидію до кінця року отримають близько 7 млн домогосподарств
 



« повернутися до списку новин