Жовківська районна рада

Час «Ч» для децентралізації: як не допустити колапсу місцевого самоврядування

Переглядів: 227

 

Авторка: Лариса Білозір, народна депутатка,

голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування


Завтра Верховна Рада має розглянути у другому читанні законопроект 3651-д, щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій.

В попередньому порядку денному Верховної Ради він мав розглядатися в п’ятницю. Але за результатами погоджувальної ради, його перенесли на завтра, бо всі наступні дні у Раді хочуть зробити не пленарними, у зв’язку з великою кількістю хворих на COVID-19 депутатів.

Ми змінили терустрій, прийняли бюджетну децентралізацію (законопроект№3614), провели вибори на новій територіальній основі, але все це може виявитися віртуальною реальністю без прийняття цього законопроекту. До цього аналогічні законопроекти, які унормовували реорганізацію рад, були провалені ще на початку осені.

Через невизначеність законордавства сьогодні у більшості громад не можуть сформувати відділи освіти, центри первинки та надання адміністративних послуг. А все це потрібно зробити якнайшвидше. Без законодавчого врегулювання більшість рад навіть не можуть провести перші сесії, бо автоматично припиняються повноваження депутатів та голів попередніх рад, постає питання повноважень, правонаступництва, неможливо формувати старостинські округи та призначати старост, тощо. А це управлінський колапс, який більше всього вдарить по мешканцям.

За два місяці до нового бюджетного року місцевим радам потрібно прийняти величезну кількість рішень, щоб забезпечити заробітною платою людей, які працюють в школах, садочках, амбулаторіях, соціальних установах, в медицині, і без цих законодавчих змін - ніяк.

Сьогодні на профільному підкомітеті з адмінтерустрою ми розглянули разом з нардепами, представниками Мінрегіону та асоціацій всі 196 правок до 3651-д. З огляду на те, що законопроект виносять на розгляд вже завтра, у вівторок, о 9 годині ранку, також буде проведено засідання і нашого профільного Комітету державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на якому, впевнена, я та мої колеги одноголосно підтримаємо цей критично важливий для громад законопроект.

Збереження статус-кво призведе до існування паралельних районних рад, що створить колапс місцевого самоврядування. Маю надію, в сесійні залі вистачить політичної волі та здорового глузду підтримати законопроект 3651-д у другому читанні!

На тему: Реорганізація громад і районів: Верховна Рада прийняла законопроект 3651-д в першому читанні

 
Author list b4da18aaa4b202e9f39fa0046bdaf867


« повернутися до списку новин