Жовківська районна рада

Львівська обласна рада та Жовківська районна рада вітає мешканців Львівщини з Днем Європи

Переглядів: 307

16 травня, відзначають День Європи в Україні.

Відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року, третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи. Цьогоріч свято припадає на 16 травня.

Україна – єдина держава, яка, не будучи членом ЄС, відзначає на державному рівні День Європи, адже українці розділяють демократичні цінності європейців і вже неодноразово відстоювали їх на Майдані. Окрім цього, стратегічний курс на європейську інтеграцію офіційно закріплено в Конституції України.

У цей день по всіх містах України зазвичай відбуваються святкові концерти, флешмоби та інші заходи. Цього року через пандемію та карантинні обмеження програма святкувань має дистанційний характер. Зокрема, заплановані різноманітні онлайн-тренінги, презентації, дискусії, євроквести, а Представництво Європейського Союзу в Україні планує провести онлайн-квіз «Відгадай країну ЄС».

Довідково:
9 травня 1950 р. Міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виголосив план виходу Європи з післявоєнної кризи (Декларація Шумана). Першим кроком на шляху до практичної реалізації ідеї створення єдиної Європи він запропонував об’єднання вугільної та сталеливарної промисловості, що зумовило появу 16 липня 1952 року першої з трьох європейських інституцій, на основі яких створено Європейський Союз - Європейського Співтовариства вугілля та сталі.
Рішення стосовно відзначення Дня Європи було прийнято у 1985 році на саміті ЄС у Мілані. Відтоді це свято відзначається кожного року 9 травня.
На сьогодні День Європи поряд з європейською валютою євро, синім прапором, на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Відповідно до статті 61 Регламенту ЄК, 9 травня є одним із 17 святкових днів в ЄС і вихідним для співробітників європейських інституцій.

 



« повернутися до списку новин