Жовківська районна рада

Місцеві вибори по всій країні мають відбутися лише після створення нової правової та територіальної основи – підсумки всеукраїнського семінару-наради у Затоці

Переглядів: 319

 

Місцеві вибори по всій країні мають відбутися лише після створення нової правової та територіальної основи – підсумки всеукраїнського семінару-наради у Затоці

Учасники Всеукраїнської щорічної наради-семінару для представників органів місцевого самоврядування, що відбулася 25 вересня в Затоці Одеської області, схвалили Резолюцію, де визначили засади, необхідні для функціонування місцевого самоврядування відповідно до Європейської хартії, а також запропонували комплекс  заходів для проведення чергових місцевих виборів на новій правовій та територіальній основі.

Представляючи до уваги учасників семінару-наради проект Резолюції, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов зазначив, що в результатом реформи децентралізації в Україні має бути нова трирівнева модель місцевого самоврядування, яка відповідатиме принципам Європейської хартії місцевого  самоврядування.

«В результаті впровадження Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, засади якої відповідають Європейської хартії місцевого самоврядування, маємо отримати якісно нову модель. Кожний рівень такої моделі має бути спроможним, зі своїми повноваженнями та ресурсами для їх виконання. А саме: базовий рівень – громада, субрегіональний – районна рада та виконавчий комітет, регіональний – обласна рада та виконавчий комітет. Безумовно, держава має контролювати їх діяльність з точки зору законності прийняття рішень. Для чого вводиться інститут префекта. Але формування такої моделі вимагає внесення змін до Конституції.

Маємо месиджі з боку держави стосовно прискорення реформи місцевого самоврядування та процесу децентралізації влади. Встановлені конкретні строки – до 1 жовтня або до 1 січня – підготовки відповідних нормативно-правових актів. Як представники органів місцевого самоврядування ми не можемо бути осторонь. Українська асоціація районних та обласних рад буде уважно стежити та висловлювати власну точку зору стосовно ходу реформи, щоб нормативні документи були якісні та мали позитивний вплив на розвиток територій», – наголосив Сергій Чернов.

У Резолюції вирішено звернутися до Президента та Уряду внести змін до Конституції України в частині децентралізації, необхідних для впровадження нових засад функціонування місцевого самоврядування відповідно до Європейської хартії. Йдеться про розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів, а також самоврядування та виконавчої влади; закріпити  формат адміністративно-територіального устрою громада-район-область. Вилучити з конституційного регулювання місцеві державні адміністрації та запровадити інститут префекта; утворити виконавчі органи при районних та обласних радах. Забезпечити належні ресурси для функціонування самоврядування.

Крім того, в Резолюції зазначено, що «чергові місцеві вибори мають відбутися на реформованій правовій та територіальній основі у 2020 року, для цього має бути здійснений відповідний комплекс заходів». Мається на увазі: внести зміни до Основного закону в частині децентралізації владних повноважень та схвалити закон про адміністративно-територіальний устрій. Крім того, вказано на необхідність змін до виборчого законодавства, Бюджетного та Податкового кодексів. А також, впровадження державного нагляду за діяльністю місцевого самоврядування.

«Внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування – «замковий камінь» подальшого реформування. Потрібно зафіксувати пройдений етап реформ, зробити зміни незворотними, забезпечити повноцінне самоврядування на рівні регіональному та субрегіональному, передбачивши право обласних та районних рад формувати власні виконавчі органи», – зазначив Сергій Чернов.



« повернутися до списку новин