Жовківська районна рада

76-а річниця Пирятинської трагедії

Переглядів: 414

 

         Свято Преображення Господнього для мешканців с. Пирятина, яке належить до Бишківської сільради є особливим.. 76 років тому, тут сталася кривава трагедія, про яку добре пам’ятають місцеві старожили та учасники тих далеких подій.

         Під час найжорстокішої акції, яку вчинили НКВД проти мирного населення, було майже цілком спалено село Пирятин (68 будинків). Залишились лише 4 садиби — дві за вогнем і димом не помітили, що вони не палають, у ще одній на столі лежав небіжчик, а в іншій прихистили пораненого радянського офіцера.

         Проте пирятинці не забувають про криваві події, що відбувались більше пів століття тому. Цьогоріч місцеві священнослужителі відслужили панахиду біля монумента героям-пирятинцям. Разом із місцевою громадою голова Жовківської районної ради Роман Горбань, заступник голови Жовківської РДА Андрій Колієвич, голова Бишківської сільради Наталія Бейзик, депутат районної ради Олег Бейзик, помічник  народного депутата України О.Синютки Надія Щур та представники різних політичних партій віддали шану захисникам рідного краю, невинним людям, які у часи Другої світової війни стали жертвами жорстоких боїв.

         Ця трагедія, забравши життя мирних пирятинців, аж ніяк не відібрала сили їхнього духу. Вони зуміли вистояти і звести з попелища нове село Пирятин, зберегти у своїх серцях славну пам’ять про предків. І щорічно на Спаса вшановують пам’ять борців за нашу Незалежність.



« повернутися до списку новин