Жовківська районна рада

Ситуація краща, але проблеми існують: проінспектували Жовківський ветсанзавод.

Переглядів: 920

1 липня, відбулася виїзна нарада до Жовківського ветсанзаводу. Участь у ній взяли заступник голови ЛОДА Юрій Холод, директорка департаменту агропромислового розвитку Юлія Шопська, представники Держекоінспекції області та району, голова Жовківської РДА Роман Черніховський, депутат Жовківської райради Ігор Муравський, голова Воля-Висоцької сільської ради Анна Скіп та представники місцевого самоврядування.

Забруднення території, ґрунтових вод і стійкий неприємний запах, який чути часом у самій Жовкві — це ті скарги, з якими найчастіше звертаються мешканці Жовківщини щодо діяльності Жовківської філії ДП “Укрветсанзавод”.

“Вже кілька років підприємство в оренді ТзОВ “Агротехніка”. І ми постійно тримаємо ситуацію на контролі. Під час зустрічі представники ТзОВ “Агротехніка” ознайомили нас з процесами технологічного переоснащення, модернізації та нарощення потужностей виробництва. Але направду: порівняно з 2015–2016 роком, ситуація на заводі краща. Це підкреслює і Ігор Муравський, який постійно контролює ситуацію та інформує про неї, і фото, які ми можемо побачити в ЗМІ і соцмережах”, — повідомив Юрій Холод.

Проте є три найважливіші проблеми:
— очисні споруди для стічних вод;
— фільтри;
— непероблені старі залишки.

“Вчора ми обговорили рішення, які пропонує орендар, та обумовили приблизні дедлайни. Зокрема, всі проєкти на очисні споруди готові, впродовж пів року ТзОВ обіцяє закупити і встановити обладнання. Щодо утилізації старих решток, мусимо працювати разом, щоб донести важливість якнайшвидшого державного дофінансування. Фільтри — те, на чому наполягаємо і найближчим часом повернемося до визначення конкретних дедлайнів. Бо далі так бути точно не може, щоб люди аж в Жовкві страждали від ядучого запаху”, — додав він.

Усі присутні на нараді погодились, що проблема все ще існує і на території перебуває частина неутилізованих відходів.

“Мушу констатувати, що на території підприємства від часу попередніх управлінців залишається ще частина неутилізованих відходів, які переробити нинішній управлінець, на жаль, не всі зможе. Але готовий долучитися до їх безпечного захоронення. Крім того, у 2018 році прийнято рішення про рекультивацію 50 га території довкола підприємства та облаштування скотомогильника для відходів, які переробити не вдасться. Для цього є виділена земельна ділянка, питання у державних грошах, які мають бути виділені на відповідні роботи та обладнання. І ми разом мусимо працювати, щоб ці кошти надійшли якнайшвидше”, — додав Юрій Холод.

За словами керівниці департаменту агропромислового розвитку Юлії Шопської, питання поводження з відходами, які накопичено на території за попередні роки, встановлення фільтрів для зменшення запахів від утилізатора та правильне водовідведення— постійно на її контролі.

Однією з важливих проблем, які зараз намагаються вирішити спільно з департаментом і місцевим самоврядуванням, є співпраця ТзОВ “Агротехніка” з юридичними та фізичними особами, які здійснюють діяльність на території Жовківського району. Тут потрібні кроки назустріч з обох сторін.

Наразі, управлінці   підприємства запевняють, що готові приймати та переробляти всі відходи тваринного походження з області, щоб вони не накопичувалися на прилеглій території, якщо вирішиться юридичне питання укладення договорів з місцевими підприємцями.

юридичне питання укладення договорів з місцевими підприємцями.



« повернутися до списку новин