Жовківська районна рада

І вся країна громад сіла за парти…

Переглядів: 226

 

Завершуються чергові місцеві вибори, водночас в Україні стартувала нова освітня кампанія. Вже не школярі, у яких традиційно новий навчальний рік розпочинається у вересні, а дорослі, образно кажучи, сіли за парти, отримавши змогу навчатися у віртуальній всеукраїнській школі місцевої демократії.

Мета такого навчання – зробити безповоротними досягнення реформи територіальної організації влади. Тобто оперативно після місцевих виборів налагодити ефективне функціонування місцевих структур виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в новому адміністративно-територіальному устрої, і створити умови, що гарантуватимуть стабільність правових та інших відносин на місцях.

Міністерство розвитку громад та територій і його Офіс підтримки реформи децентралізації влади, зокрема група з юридичних питань, провели справді титанічну роботу і за підтримки Ради Європи підготували та оприлюднили ґрунтовні методичні матеріали, щоб допомогти безпосереднім учасникам та учасницям цього процесу на перших етапах діяльності, порадити, як не вийти за межі чинного правого поля.

Покрокові рекомендації, як це зробити, містять п’ять Методичних рекомендацій, про них йдеться у відповідних вебінарах і презентаціях, прочитати, прослухати та переглянути які онлайн можуть всі. Аудиторія, якій відкрито доступ до них, справді вражаюча – вся країна.

 

Навіщо нам це треба?

Сентенція щодо всієї країни – не спроба автора додати позитивного розголосу надзвичайно важливій та актуальній роботі. Певна річ, обізнаність із процедурами та їх законодавчим підґрунтям передовсім прерогатива новообраних рад – як об’єднаних територіальних громад, так і районних рад, що представляють і спільні інтереси громад на відповідній території, їх очільників та очільниць, численного депутатського корпусу, службовців виконавчих органів.

Це пряма зацікавленість центрального уряду та вищого законодавчого органу нашої держави і, звісно, потужного локомотива децентралізаційних процесів – Міністерства розвитку громад та територій. У вступному слові перед початком навчальних вебінарів заступник міністра В’ячеслав Негода зауважив: «Нам дуже важливо, щоб після місцевих виборів всі органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації після їхнього утворення і реорганізації розпочали свою діяльність на основі нових територіальних громад і нових районів».

Та й і суспільство загалом, виборці, які 25 жовтня 2020 року віддали свої симпатії тим чи тим особам і політичним партіям, усі, хто з нетерпінням очікує змін на краще, розпочинаючи зі своєї конкретної громади, також зацікавлені в тому, щоб місцева влада відразу після завершення виборчих перегонів оперативно вирішила свої організаційні та кадрові питання та приступила до буденної роботи. І навіть можуть через місцеві комунікації відстежувати ці процеси.

Для широкого загалу, громадянського суспільства зовсім не байдуже, коли запрацює третій, після повноважень і фінансів компонент децентралізації. Мова про відповідальність за взяті на себе зобов’язання осіб, які добровільно (ніхто ж не змушував – чи не так?) впряглися в управлінський віз на найближчому до людей місцевому рівні. Тепер вони прискіпливіше додивлятимуться до дій та ухвалених рішень тих, кому віддали власний мандат довіри.

Тому вчитися, як це робити без помилок і відповідно до чинного законодавства, для новообраних посадових осіб місцевого самоврядування – не забаганка, а функціональний обов’язок. Важливо також, що згадані Методичні рекомендації підготовлені у стислі строки, робилися вони старанно та відповідально, щоб їхній зміст був максимально зрозумілим, корисним та зручним для якомога ширшої аудиторії.

 

Процедура наступності

Принагідно згадаємо, що 17 листопада цього року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект 3651-д, який великою мірою має розблокувати тугий вузол проблем, що накопичилися останнім часом. Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою парламентського Комітету з питань Віталій Безгін, хоча й на загал назвав його суто технічним, та водночас зауважив, що без нього нові громади фактично не могли працювати.

«Не було врегульовано як громадам діяти, як формувати бюджет, що робити з кадрами, – сказав народний депутат. – Вони фактично не змогли розпочати процедуру роздержавлення майна, яке сьогодні практично зосереджено на районному рівні. А згаданий законодавчий акт, який нині перебуває на підписанні у Президента нашої держави, дає громадам імперативну вказівку, що до першого липня наступного року майно буде передано громадам. Цей закон, на мою думку, завершує адміністративно-територіальну складову реформи».

Справді, закон, про який згадує один із його найбільш активних і послідовних авторів, якраз врегульовує складні питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах. Віднедавна вони, зрештою, прийшли на зміну попереднім, яких з 60-х років минулого століття нараховувалося аж 490.

Методичні рекомендації докладно описують організацію перших етапів діяльності новообраних сільських, селищних та міських рад та їхніх виконавчих органів. Автори радять колегам не затягувати час передусім із розглядом майнових питань. Бо від того, коли та в яких обсягах вони приймуть майно, майнові права та зобов’язання зі спільної власності територіальних громад району, залежатимуть і окремі статті їхнього бюджету та організаційна структура.

«Громади і райони вже зараз мають сідати за стіл перемовин і визначати долю комунального майна, що перебуває в управлінні райрад, – сказав заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, виступаючи 26 листопада під час онлайн-форуму нового місцевого самоврядування від Асоціації ОТГ. – Зміни до Бюджетного кодексу, схвалені ще у вересні цього року, передбачають, що наступного року майже всі гроші з районного рівня переходять в громади, передусім це ПДФО. Тобто на районному рівні просто не залишиться ресурсу, щоб утримувати мережу закладів охорони здоров’я, освіти, соціальну сферу».

Водночас він нагадав аудиторії, особливо тим, кого обрали головою громади чи місцевим депутатом уперше, і про їхні обов’язки: «Місцеве самоврядування, ми всі разом розбудовуємо передовсім на рівні громад. Отже, туди і мають перейти більшість повноважень, ресурсів, відповідальності».

 

Все – за законом

Вочевидь масштаби реорганізації структур місцевого самоврядування на рівні громад і районів та інвентаризації визначення нових власників комунального майна одразу на всій території країни вражають навіть непричетного. І тут, гадаємо, Методичні рекомендації, поради та застороги, які вони містять, істотно слугуватимуть надійним путівником для безпосередніх учасників процесу.

Другою надважливою складовою першочергових дій новоутворених громад і районів, зазначають творці описаних напрацювань, стане вирішення кадрових питань в новостворених органах місцевого самоврядування сільських, селищних та міських рад. Обов’язкові в цій царині процедури законодавчо обґрунтовані та виписані філігранно, із достеменним знанням справи.

«Надання новообраним органам місцевого самоврядування методичних порад фахівців щодо організації роботи на початку нової каденції – не нова ідея, – пояснює консультантка Ради Європи Леся Федченко. – Так було після кожних чергових виборів. Натомість вебінари, презентації – це вже новація, вони добре сприймаються аудиторією. Цього разу ми підготували згадані Методичні рекомендації як узагальнюючі напрацювання з питань, які зачіпають широкий загал. Урахували істотні законодавчі зміни й те, що багатьом, передовсім на рівні ОТГ, цю роботу доведеться робити вперше. Всі зацікавлені, щоб в країні реально запрацювала єдина практика із застосування нового законодавства».

Важливими атрибутами рекомендацій є зразки документів, а також посилання на конкретні норми законів, що регулюють окреслену сферу. Маємо на увазі закони «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Трудовий кодекс тощо. Окрема частина Методичних рекомендацій стосується вирішення питань кадрового забезпечення діяльності районних державних адміністрацій, створених на новій територіальній основі.

Вочевидь ми не мали на меті в цій публікації переказати чи оцінити весь, досить великий за обсягом стос матеріалів, що містять актуальні і вкрай потрібні рекомендації для органів місцевого самоврядування та місцевих структур виконавчої влади. Справа зроблена вчасно і якісно. Тепер головне, щоб вона істотно допомогла швидше налагодити управління на місцях, а позитивні результати отримали кожна громада і країна загалом.

Авторка: Ірина Нагребецька, незалежна журналістка


Матеріал підготовлено за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

 
І вся країна громад сіла за парти…

 



« повернутися до списку новин