Жовківська районна рада

Коаліція РПР закликає ухвалити рішення, необхідні для завершення першого етапу реформи місцевого самоврядування

Переглядів: 317

Коаліція РПР закликає ухвалити рішення, необхідні для завершення першого етапу реформи місцевого самоврядування

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ стурбована ситуацією навколо завершення першого етапу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади через зволікання із затвердженням нового адміністративно-територіального устрою України.

"25 жовтня 2020 року в Україні заплановані місцеві вибори, які, на наше глибоке переконання, мають відбутися на новій територіальній основі згідно з ідеологією реформи, визначеної відповідною Концепцією № 333-р від 01.04.2014 року. Ця Концепція передбачає формування в Україні трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою: громада, район, регіон", - йдеться у заяві РПР.

Коаліція РПР закликає народних депутатів України на найближчому пленарному засіданні в липні розглянути та підтримати Проект Постанови № 3650 про утворення та ліквідацію районів.

"Призначення місцевих виборів на новій територіальній основі означатиме успішне завершення першого етапу реформи — формування спроможних територіальних громад по всій території України та створення нової територіальної основи для ефективної діяльності органів виконавчої влади та формування районних рад, які можуть стати органами, що представляють інтереси територіальних громад району та створюють певний баланс повноважень між рівнем регіонів та територіальних громад", - зазначають у РПР.

На думку представників громадськості, без утворення нових районів проведення виборів у районні ради є недоцільним і згубним для децентралізації. У РПТ також вважаєють згубною й непрофесійною ідею створення міст-районів, яка не виправдала себе в країнах Євросоюзу та руйнує архітектуру реформи.

Крім того, на думку РПР, важливо забезпечити фінансову основу місцевого самоврядування, насамперед територіальних громад, які виконують сьогодні більшу частину повноважень місцевого самоврядування та забезпечують жителів українських міст, селищ та сіл основними публічними послугами.

Коаліція РПР підтримує збереження для бюджетів громад ПДФО в розмірі 60 %, що відображено в Проекті Закону № 3614 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи.

Адже ефективне місцеве самоврядування — це повноваження, ресурси та відповідальність. На жаль, упродовж 5 років реформи Парламент так і не зміг реалізувати повною мірою збалансування повноважень із ресурсами та відповідальністю.

На думку РПР, після ухвалення рішень, необхідних для проведення місцевих виборів на новій територіальній основі, Верховна Рада має ухвалити необхідні зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», які дадуть змогу завершити законодавче оформлення першого етапу реформи, передбачивши в тому числі й ефективний і домірний державний нагляд над законністю дій органів місцевого самоврядування. Коаліція РПР готова долучитися до цієї роботи.

 



« повернутися до списку новин