Жовківська районна рада

Як завершити дві реформи і запустити ефективну систему місцевого самоврядування

Переглядів: 238

Якщо місцеві вибори відбудуться у визначений Конституцією термін, українці обиратимуть представників у органи місцевого самоврядування вже у жовтні 2020 року, а тим, хто бажає взяти участь як кандидат, варто починати готуватися вже зараз. Відомо, що вибори восени проходитимуть на новій територіальні основі. Але чи будуть обиратися районні ради, якими будуть правила для учасників та з якими викликами доведеться зіштовхнутися, реалізовуючи реформу децентралізації і виборчу реформу паралельно? На ці та інші питання шукали відповідь учасники панельної дискусії «Реформа децентралізації та місцеві вибори» в рамках виборчого марафону ОПОРИ «Місцеві вибори: оцінка ризиків та перелік рішень».

Експерти дійшли висновку, що країна рухається в правильному напрямку, реалізовуючи дві реформи, які досить тісно пов’язані. Народний депутат Віталій Безгін має досить оптимістичні настрої. Він переконаний, що Верховна Рада ще на поточній сесії розгляне та схвалить всі акти, необхідні для законодавчого забезпечення того, щоб вибори відбулися на новій територіальній основі. Радник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря запевнив учасників марафону, що рішення про формування громад згідно з перспективними планами, хоч і не ідеальне, але краще з того, що можна було зробити зараз.

Водночас спікери наголосили на низці застережень щодо ймовірних змін у Виборчому кодексі. Зокрема, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин розкритикував сам факт зміни правил гри напередодні старту виборчого процесу. Його тезу про те, що поріг в 15 тисяч населення занизький для проведення виборів у таких громадах на партійній основі, підтримали всі учасники дискусії. Іван Фурсенко, заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад, висловив сподівання щодо перегляду урядом перспективних планів тих регіонів, де мають місце очевидні порушення методики формування громад. А екскерівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Олександр Хоруженко застеріг щодо присутності принципу джеррімендеринґу (метод утворення виборчих округів, який дає перевагу певній партії чи групі) у формуванні громад, що може заважати і реформі, і подальшому функціонуванню місцевого самоврядування.



« повернутися до списку новин