Жовківська районна рада

У парламенті відновила роботу Консультативна рада з питань місцевого самоврядування

Переглядів: 270

У парламенті відновила роботу Консультативна рада з питань місцевого самоврядування

25 червня відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування щодо стану реалізації реформи територіальної організації державної влади та місцевого самоврядування і законодавчої стратегії в умовах її завершального етапу. Захід відбувся під головуванням Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та за участю голів парламентських комітетів, народних депутатів, урядовців, представників органів місцевого самоврядування, голів всеукраїнських асоціацій ОМС.

Дмитро Разумков, відкриваючи засідання, зазначив: «Ми підходимо до завершення реформи децентралізації. Вона непроста. Дуже багато дискусій було, але я впевнений, що саме в дискусіях ми можемо створити і народити те, що буде влаштовувати всіх. Реформа децентралізації є одним з ключових питань, які знаходяться в порядку денному як на центральному рівні - Верховної Ради України, Офісу Президента, Кабінету Міністрів, - так і на рівні областей, міст, районів, ОТГ і всіх тих громад, які сьогодні тим чи іншим чином долучені до цього процесу». Про це йдеться на сайті парламенту

Дмитро Разумков нагадав, що Консультативна рада існує ще з 1998 року. «Вона змінювала свої назви, змінювала деякі підходи, однак ціль була і залишається одна - мати постійний діалог, комунікацію Верховної Ради України з представниками місцевого самоврядування. В рамках децентралізації це набирає додаткової ваги і важливості, і ми налаштовані на таку співпрацю», - наголосив він.

За його словами, декілька років Консультативна рада не працювала. «Я впевнений, що сьогодні прийшов час її відновити. Це була ініціатива з двох боків і я сподіваюся, що так само консолідовано і ефективно ми зможемо працювати і в подальшому. Підписана нова редакція положення про Консультативну раду з питань місцевого самоврядування. Також Комітет з питань організації державної влади створив постійно діючу робочу групу і одразу після того, як ми завершимо нашу роботу, ви в рамках цієї робочої групи зможете влагоджувати багато актуальних поточних питань, які будуть виникати і під час законодавчої роботи, і під час інших аспектів, які будуть безпосередньо пов’язані з реформою децентралізації», - додав він.

Під час засідання Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов  наголосив, що наразі є нагальна потреба узгодити позиції для досягнення мети реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Адже на Уряд та Парламент покладена велика відповідальність успішно її провести і завершити, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«Хочу підкреслити, що ми проводимо реформу в два етапи. Перший етап – в рамках чинної Конституції охоплює 2020-й і частково 2021 рік. Другий – після внесення змін до Основного Закону (орієнтовно 2021-2023 роки),  стосуватиметься формування повноцінних спроможних ОМС, зокрема, виконавчих органів облрад», – зазначив Міністр.

Олексій Чернишов нагадав, що 12 червня Уряд визначив адміністративні центри та затвердив території 1470 громад і створив основу для проведення чергових місцевих виборів в територіальних громадах у 2020 році. Також було схвалено проєкт постанови ВРУ про утворення та ліквідацію районів, який наразі зареєстрований у Парламенті та потребує якнайшвидшого прийняття.

Із затвердженням територіальної основи наступним кроком, як це визначено календарним планом реформи, є формування системи територіальної організації влади та визначення повноважень, ресурсів і відповідальності органів влади. Робоча група при Мінрегіоні за участі інших ЦОВВ та Асоціацій органів місцевого самоврядування підготувала проєкти нових редакцій законів про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації та зміни до Бюджетного кодексу.

Міністр зазначив, що ключова позиція в частині розмежування повноважень  — це передача більшості повноважень органам місцевого самоврядування базового рівня.

«Сьогодні триває дискусія щодо доцільності утворення районних рад. Але ми виходимо з того, що на даному етапі реформа відбувається в рамках чинної Конституції, якою передбачено утворення райрад. За районними радами закріплено незначний обсяг повноважень, в першу чергу управління майном на перехідний період, та розмежування майна між тергромадами. На обласному рівні суттєвих змін не передбачено. Серед делегованих повноважень облрад – це перш за все питання регіонального розвитку. За місцевими державними адміністраціями залишаються повноваження, визначені Конституцією», – повідомив Олексій Чернишов.

Міністр наголосив, що повноваження ОМС мають бути підкріплені відповідними фінансовими ресурсами для їх забезпечення. Саме тому Мінрегіон розробив зміни до Бюджетного кодексу України, якими, зокрема, передбачається, що бюджети базового рівня – сільські, селищні та міські – матимуть однакові доходи та видатки, розмежовується перелік доходів бюджетів базового рівня та районних бюджетів. Левова частка доходів районних бюджетів передаються на базовий рівень, а саме ПДФО, рентна плата за ліс, нафту і газ, орендна плата за водні об’єкти, плата за адміністративні послуги. Також усі бюджети базового рівня будуть на прямих відносинах з Держбюджетом.



« повернутися до списку новин