Жовківська районна рада

29 грудня 2020 року відбулися загальні збори Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування«Єврорегіону Розточчя-Україна».

Переглядів: 309

29 грудня 2020 року відбулися загальні збори Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування«Єврорегіону Розточчя-Україна».

У зборах взяли участь уповноважені представники членів Асоціації: - Вольський Олег Іванович, голова Жовківської міської ради; - Івануса Іван Іванович, голова Рава-Руської міська рада; - Перун Ірина Михайлівна, голова Івано-Франківської селищної ради; - Сало Микола Іванович, голова Добросинсько-Магерівської сільської ради; - Грабовський Ігор Андрійович, голова Яворівської міської ради; - Мацелюх Володимир Ярославович, голова Новояворівської міської ради. А також спеціальні гості: - ВойцєхЖуковскі, Томашів-Любельська міська рада, Голова Єврорегіону «Розточчя» (Польща); - інспектор з питань зовнішніх інвестицій Моніка Ноцек, Томашів-Любельська міська рада; - секретар ради міста МірославФус, Томашів-Любельська міська рада; - народний депутат України, колишній міський голова Яворова, Бакунець Павло Андрійович. - і генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Ця зустріч була визначальною на даному етапі роботи, оскільки вона провела політичну лінію згоди між обома Асоціаціями – українськоюта польською та підтвердила подальшу готовність для продовження спільно початої роботи за 2 останніх роки. Усі члени Асоціації та гості впевненні, що разом наші громади мають вищі шанси відстоювати особисті права на політичній арені Європейського Союзу і бути впевненими, що наш голос буде почуто як в Україні так і в Європі. Нам слід зробити все від нас залежне, щоб створити на базі існуючих Асоціацій спільну Транскордонну Асоціацію «Єврорегіон Розточчя», котра буде внесена до стратегічних документів Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2021-2026». Підтримка Міністерства зовнішніх справ Республіки Польща та на рівні депутата Верховної ради України теж має велике значення. На зборах був приведений у відповідність керівний склад Асоціації, у зв’язку з обранням нових голів відповідних місцевостей, прийнята нова редакція статуту та необхідні управлінські рішення задля ефективного функціонування Асоціації на рік 2021. Зокрема,заступником голови Асоціації (тимчасово до обрання повноцінного голови) було обрано п. Вольського Олега Івановича, голову Жовківської міської ради, а також прийнято рішення про проведення державної реєстрації змін до відомостей про Асоціацію. По переду ще багато роботи, тож усіх вітаємо з новим починанням та Новим Роком! З повагою, в.д. Любомир Кравець.

ДОВІДКА: Рішення Міжнародного об’єднання експертів UNESCO про створення Міжнародного біосферного резервату «Розточчя» прийняте 19 червня 2019 року було унікальною подією. Завдяки цьому рішенню географічний регіон Розточчя став відомим по цілому світу. З’явилися також нові перспективи розвитку прикордонних територій, котрі до цього часу не згадувалися в стратегічних документах як на регіональному так і на урядовому рівнях. Роботи над програмами, які б дозволяли освоювати фінансові засоби з Європейського Союзу в межах розвитку транскордонних територій також вказують на потребу створення сталих структур, які б сприяли розвитку цього регіону. Короткий термін пов'язаний з підготовкою програмних документів вимагає швидких та рішучих дій щодо опрацювання концепції Єврорегіону та його створення, який буде діяти в межах: • Усунення негативного впливу державних границь, • Покращення рівня життя мешканців Єврорегіону, • Покращення природних та культурних умов життя, • Розвиток економічного потенціалу на території Єврорегіону. Конференція, яка відбулася 7 лютого цього року в Томашові-Любельському підтвердила особливу зацікавленість органів місцевих самоврядувань, представників бізнесу як Польщі так і України. Спираючись на досвід співпраці між Томашовим-Любельським та Жовквою, а також на схожість проблем та потреб обох міст і їх мешканців 5 березня 2020 року нами було отримано листа-запрошення від бурмістра Войцєха Жуковського відносно створення Асоціації (товариства, об’єднання) органів місцевих самоврядувань Єврорегіон «Розточчя», котра буде виконувати представницькі функції усіх її членів, виступати в ролі ініціатора та підтримки проектів з розвитку. З метою досягнення транскордонного ефекту 20.05.2020 року за ініціативою Томашова-Любельського була створена польська Асоціація місцевих самоврядувань «Розточчя». Аналогічну Місцеву асоціацію органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Розточчя-Україна» було створено 24.07.2020 р., що найближчим часом має призвести до підписання міжнародного договору між обома Асоціаціями та створенням Транскордонної Асоціації «Єврорегіон Розточчя». Дана ініціатива, як інструмент, котра йде з низу, має всі можливості покращити соціально-економічний розвиток регіону, як одного з найбільш привабливих в Україні.



« повернутися до списку новин