Жовківська районна рада

Соцпослуги і соцзахист: громади повинні розуміти свої повноваження і мати гроші для їх виконання, - В’ячеслав Негода

Переглядів: 374

Соціальні послуги і соціальний захист – чи не найважливіші делеговані повноваження органів місцевого самоврядування територіальних громад.

Тому важливо, щоб вони мали чіткий перелік своїх функцій у цій сфері, покроковий алгоритм їх виконання і гарантовані державою джерела фінансування. Скоординувати громади і надати їм у цьому питанні усю необхідну підтримку відповідні органи виконавчої влади мають якнайшвидше.

Таку думку висловив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час засідання Міжвідомчої комісії з питань охорони дитинства. «Концептуальні документи, які стосувалися реформи соціальних послуг, в тому числі Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, приймалися в часи, коли в країні вже не перший рік тривав процес децентралізації.

Отже ні для кого не було секретом, що в країні створюватимуться нові громади, відбудуться докорінні зміни на рівні районів. І дуже дивно зараз чути окремі думки, що децентралізація стала мало не сюрпризом для реалізації частини соціальних політик. Ще у червні-липні 2020 року було затверджено нову систему громад і районів. А у вересні, з прийняттям змін до Бюджетного кодексу, стало зрозумілим, що з 1 січня 2021 року податкова база від районів перейде до новостворених громад. І на даному етапі дуже важливо, щоб уповноважені органи виконавчої влади скоординували і надали методичну допомогу громадам в частині реалізації функцій соціального захисту», - сказав В’ячеслав Негода. Крім того, за словами заступника Міністра, законодавство в частині повноважень місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій поки не змінилося, тобто на повноваження новоутворених громад і РДА суттєво децентралізація не вплинула. Мало того, в структурі місцевих адміністрацій передбачені підрозділи, які зобов’язані займатися соціальними питаннями, в тому числі – питаннями захисту дітей. «У чому ж тоді проблема?

Зараз завершується формування органів місцевого самоврядування. Більше половини з 1470 територіальних громад утворені з чистого листа, тому не мають досвіду, інституційної пам’яті у вирішенні багатьох місцевих питань. Але це не сюрприз, ми говорили про це ще з самого початку реформи, і п’яти років діяльності ОТГ. Зараз для усіх нас важливо, щоб у цих громадах формувалися структури, які б могли ефективно опікуватися соціальними питаннями і захистом дітей. Наше завдання – допомогти їм. Законодавство дає Мінсоцполітики право координувати ці процеси та здійснювати методологічне забезпечення як місцевих державних адміністрацій, так і органів місцевого самоврядування. Також важливо забезпечити постійний моніторинг ситуації з соціальними послугами в громадах. Пропонуємо зробити його частиною щомісячного моніторингу, який, за дорученням Уряду, здійснює Мінрегіон через облдержадміністрації», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, Мінсоцполітики та Мінрегіону з залученням асоціацій органів місцевого самоврядування також якнайшвидше варто підготувати методичні рекомендації, роз’яснення для громад щодо утворення структурних підрозділів чи посадових осіб, які опікуватимуться соціальними послугами і соціальним захистом. «Маємо дати громадам покроковий алгоритм дій. Крім того, необхідно більш чітко виписати повноваження, показати, чим конкретно у соціальній сфері займається новостворена Національна соціальна сервісна служба, чим місцеві державні адміністрації, чим громади. Маємо не забувати і про те, що усі делеговані громадам повноваження ми повинні забезпечити фінансуванням – субвенціями, дотаціями, додатковими податковими надходженнями тощо», - зазначив заступника Міністра.



« повернутися до списку новин