Жовківська районна рада

Круглий стіл з нагоди 75-ї річниці від дня Пирятинської трагедії

Переглядів: 381

16 серпня 2019 року у Гетьманській залі Жовківського державного історико-архітектурного заповідника відбувся круглий стіл з нагоди 75-ї річниці від дня Пирятинської трагедії. Мало кому відомо, що сталося тоді в с.Пирятині і досліджувати цю подію в історії будуть ще не один рік. Відкривав захід заступник голови Жовківської райдержадміністрації, кандидат економічних наук - Юрій Дубневич.

З привітальним словом до присутніх звернувся начальник інформаційно-аналітичного відділу Жовківської районної ради - Василь Пущинський. Далі по програмі доповідали: Святослав Шеремета - директор меморіально-пошукового центру "Доля", Володимир Тимців - вчитель історії та правознавства Новокамянської ЗОШ, Микола Посівнич - старший науковий співробітник відділу новітньої історії інституту українознавства ім.Крипякевича, Володимир Герич - науковий працівник ДІАЗу в м.Жовква, Ярослав Гелетій - голова ГО "Джерело", Роман Гунда - головний редактор журналу "Визвольна боротьба" та голова правління ГО "Меморіал" ім.В.Стуса. 


На завершення для присутніх було продемонстровано короткометражний фільм знятий по розповідях очевидців. В живих залишилось не так багато людей, які памятають той пекельний рік 1944. "Під час акції енкаведисти майже цілком спалили село (68 хат). Залишились лише 3 садиби – дві за вогнем і димом не помітили, що вони не палають, у ще одній на столі лежав небіжчик" - говорять очевидці.
І, лише з часом село відродилось, відбудувалось. У лісі, де зараз панує тиша події "Кривавого Спасу" добре пам'ятає 100-ій дуб. Навіть про те, що стерли час і коротка людська пам’ять.



« повернутися до списку новин