Жовківська районна рада

“Добре врядування” в дії: учасники Програми заснували Проєктний офіс при Львівській облдержадміністрації

Переглядів: 236

 

Щоденні економічні виклики в державі вимагають експертності та оперативних рішень не лише від центральних органів влади, але й від безпосередніх творців децентралізації на місцях: органів місцевого самоврядування, представників експертного та наукового середовища, бізнес-асоціацій, громадського сектору.

Ефективна робота над соціальним та економічним розвитком об’єднаних територіальних громад, впровадження антикорупційних ініціатив та принципів доброго демократичного врядування у повсякденні практики управління - саме ці пріоритети допомагає розвивати своїм учасникам Програма “Добре врядування”, яку реалізує Аспен Інститут Київ за підтримки Luminate та National Endowment for Democracy.

В межах реалізації програмних заходів створено платформу для діалогу лідерів місцевого та національного рівня для напрацювання пропозицій по зміні державної політики у сфері децентралізації.

Прикладом того, як напрацювання учасників Програми “Добре врядування” успішно втілюються на практиці є створення Проєктного офісу (координаційного центру управління проєктами) при Департаменті економічної політики Львівської обласної державної адміністрації.

Засновники ініціативи - Тарас Хавунка, керівник аналітично-адвокаційного центру “Львівський регуляторний хаб”, та Тарас Баранецький, директор Агенції регіонального розвитку Львівської області, розповідають, що основними завданнями Проєктного офісу є вдосконалення регуляторної та конкурентної політики об’єднаної територіальної громади Львівщини, створення та запуск нових онлайн-сервісів на основі відкритих даних для використання органами місцевого самоврядування, втілення програм підтримки підприємництва та проєктів регіонального розвитку Львівщини.

“Програма Аспен Інституту Київ об’єднала на своїх семінарах та консультаціях з заінтересованими сторонами справжніх професіоналів: представників потужних громадських організацій, профільних міністерств, експертних середовищ, з якими була нагода не лише поділитися кращими практиками доброго врядування, але й напрацювати варіанти зміни підходу до управління на місцях. Під час участі в Програмі виникла ідея сформувати команду експертів у сфері проєктного менеджменту та громадських ініціатив та, залучившись підтримкою місцевої влади, створити Проєктний офіс, який допоможе втілювати в життя ініціативи з абсолютно різних сфер діяльності області”, - розповів Тарас Баранецький.

Засновники ініціативи зазначають, що проєкти в межах платформи обиратимуться без чіткого визначення пріоритетних сфер, а через двосторонній обмін ідеями між представниками громадськості та влади на місцях: громадські активісти та експерти в різних сферах генерують проєкти і формують чіткі пропозиції до влади.

На думку засновників, така платформа відповідатиме на запит представників влади щодо взаємодії з громадськістю, створить нові можливості для експертного середовища, дозволить комунікувати зі стейкголдерами та залучати усі заінтересовані сторони (підприємців, громадські організації, чиновників) до творення змін.

«На фінальному етапі реформи децентралізації новостворені громади набудуть нового спектру повноважень, тому важливо, щоб управління на місцях здійснювалося на фаховому рівні. Зараз у суспільстві побутує думка, що місцева влада «розпорошує» кошти або підтримує лише ті сфери діяльності, які «медійно» вигідніші. Наш Департамент працює за принципом максимального залучення представників експертного середовища до розробки і прийняття управлінських рішень. Саме тому створення Проєктного офісу - це нова можливість сконцентрувати ресурси, які в нас є, та розвивати ті ідеї, які матимуть найвищий коефіцієнт корисної дії», - вважає Степан Куйбіда, т.в.о. директора Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації.

В адміністрації зазначають, що на обласному рівні Львівщина ще потребує стратегії оптимізації надання соціальних та адміністративних послуг, але децентралізація вже суттєво сприяє покращенню якості послуг. Втім, додаткової підтримки та ініціатив потребують такі сфери: медицина (вторинний і третинний рівень), освіта (підтримка опорних навчальних закладів), економіка (створення індустріальних парків, науково-технічних лабораторій, підтримка стартапів), житлово-комунальне господарство (система поводження з відходами).

Керівник Департаменту додає, що Проєктний офіс орієнтуватиметься на зовнішнє фінансування, проте, окремі ідеї та проєкти можна буде реалізувати за бюджетні кошти, зокрема обласного бюджету.

«Створення Проєктного офісу є дуже своєчасним в контексті закріплення нового адміністративно-територіального устрою, оскільки реалізація повноважень, яких остаточно набудуть усі територіальні громади, вимагає відповідальності, фаховості та ініціативності представників влади. Наразі ми вже отримали запит щодо проведення навчальних семінарів щодо ефективного управління комунальним майном громад.  Надалі Проєктний офіс працюватиме як платформа для постійної комунікації громад Львівської області з заінтересованими сторонами, представниками донорських організацій та підприємців для фінансового і експертного підсилення ініціатив, а також формування єдиного та незалежного середовища професіоналів із різних галузей», - зазначив Тарас Хавунка.

“Напрацьована учасниками та експертами Програми “Добре врядування” методика проведення консультацій з громадськістю та заінтересованими сторонами вже активно впроваджується в щоденні практики консультування на місцевому рівні. Аналіз стейкголдерів та їх позицій дозволяє приймати зважені рішення та прогнозувати вплив місцевої політики на всіх заінтересованих сторін. Поширення культури діалогу, як складова місії Аспен Інституту Київ, набуває особливого значення при організації місцевого врядування”, - наголосила Олена Фоміна, менеджерка Програми “Добре врядування”.

 
“Добре врядування” в дії: учасники Програми заснували Проєктний офіс при Львівській облдержадміністрації


« повернутися до списку новин