Жовківська районна рада

З нагоди 75-ої річниці Пирятинської трагедії відбувся віче-реквієм

Переглядів: 358

19 серпня 75 років тому у селі Пирятин на Жовківщині сталася кривава трагедія. 1944 року на свято Спаса загони НКВС напали на місцеву сотню УПА.
Тут стояла сотня "Галайда" легендарного повстанського провідника "Ема" або "Євшана". Справжнє ім'я - Дмитро Пелип. Саме ці відчайдухи ціною свого життя, власною кров’ю боронили рідну землю, народ, громаду. Незважаючи на величезну перевагу сил НКВС, вони гідно тримали оборону, але врешті-решт так і полягли у бою. Червона армія вдерлась до села — це було невимовне лихо, село палало у вогні, а з населенням відбулась жорстока і кривава розправа. Ця трагедія, забравши життя пирятинців, аж ніяк не відібрала сили духу цих людей. Адже вони зуміли звести з попелища нове відроджене село Пирятин і зберегли у своїх серцях славну пам’ять про героїчних предків.


І сьогодні тут зібралася сільська громада, з’їхалися рідні, гості і краяни району та області. Усі спільно віддали шану героям-захисникам рідного краю, невинним людям, які у часи Другої світової війни стали жертвами жорстоких боїв, розправ та пожеж від рук НКВС.


В урочистому віче,  взяли участь  заступник голови Жовківської районної ради Алла Жук  та заступник голови Жовківської райдержадміністрації Юрій Дубневич.


Вшанування героїв та трагічних подій у Пирятині розпочалось із молитви. Місцевий священнослужитель та отці сусідніх парафій відправили Службу Божу, під час якої жителі традиційно у день Преображення Господнього посвятили фрукти. Після Святої Літургії священнослужителі відслужили панахиду біля монумента героям-пирятинцям, а представники влади поклали до нього квіти.
Опісля, з нагоди 75-ої річниці Пирятинської трагедії відбувся віче-реквієм, який розпочали виконанням Державного Гімну України.
Урочисте віче продовжилось під звуки патріотичного солоспіву повстанської пісні. Місцеві фольклорні колективи та виконавці Народних домів району подарували присутнім справжню українську пісню, пройняту духом боротьби, слави та героїзму.

 



« повернутися до списку новин