Жовківська районна рада

Країна може впоратися з пандемією та іншими викликами лише за умови співпраці місцевої і державної влади, - В’ячеслав Негода

Переглядів: 198

 

В боротьбі з пандемією органи місцевого самоврядування взяли на себе величезну відповідальність і вже зробили дуже багато. Але щоб країна могла максимально ефективно боротися з поширенням вірусу та з іншими проблемами, місцева і державна влада мають співпрацювати, а не конфліктувати.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час онлайн-обговорення: «COVID-19?та економічна активність: дилема для місцевої влади», організованого Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

«Більшість з 1469 громад, створених на усій території України цього року, розпочинають роботу з нуля та ще й у нових для них умовах: з великими повноваженнями, ресурсами, відповідальністю. Ситуація ускладняєтеся і тим, що до того, як Президент підпише закон 3651-д, більшість громад, а також усі районні ради та райдержадміністрації у новостворених районах не можуть розпочати роботу, знаходяться у стані очікування і невизначеності. А саме від рішень і дій місцевої влади багато що залежить у боротьбі країни з пандемією коронавірусу. Тому ми очікуємо, що закон 3651-д набуде чинності вже найближчими днями», - сказав В’ячеслав Негода.

Крім того, за його словами, проблем додає і відсутність належної виконавської дисципліни. «Виконавча влада і органи місцевого самоврядування мали б чітко виконувати рішення Уряду, особливо коли йдеться про життя і здоров’я людей. А ми маємо ситуацію, що подекуди органи місцевого самоврядування приймають рішення, що суперечать урядовим, чим породжують масу питань і у виборців, і у колег, і, звичайно, в державної влади. Якщо комусь не подобається рішення уряду, треба не порушувати його, а удосконалювати, працюючи в тому числі з профільними всеукраїнськими асоціаціями. В іншому випадку, країна не зможе подолати жоден серйозний виклик, бо не буде спільних зусиль. А викликів, і у зв’язку з пандемією, і з інших причин у нас попереду ще, на жаль, дуже багато», - зазначив заступник Міністра.

В’ячеслав Негода також наголосив, що зміни територіального устрою – формування нових громад і районів – не повинні відбитися на якості та доступності медичних послуг. «Найбільше питань зараз викликає функціонування районних лікарень. З наступного року їхніми власниками у більшості буде не районна влада, а відповідні територіальні громади. І Мінрегіон спільно з Міністерством охорони здоров’я працюють над тим, щоб цей перехідний період пройшов непомітно для пацієнтів цих лікарень. І тут також багато чого залежить від спільних дій місцевої і державної влади», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, НСЗУ визначила алгоритм дій комунальних медзакладів та їх власників.

 
Країна може впоратися з пандемією та іншими викликами лише за умови співпраці місцевої і державної влади, - В’ячеслав Негода


« повернутися до списку новин