Жовківська районна рада

Незадоволення перспективними планами: у Мінрегіоні відреагували на позицію Асоціації ОТГ

Переглядів: 266

Незадоволення перспективними планами: у Мінрегіоні відреагували на позицію Асоціації ОТГ

Асоціація об’єднаних територіальних громад запустила «Марафон захисту громад» і навіть планує провести акцію під стінами Кабінету Міністрів України на підтримку тих об’єднаних громад, які були переформатовані або увійшли до складу інших громад у перспективних планах, затверджених Урядом.

«Право асоціації висловлювати позицію і, бажано, професійну. Але при цьому не можна забувати, що закон визначив розробником перспективних планів ОДА, а не КМУ. Тому асоціація мала б працювати через свої регіональні відділення в обласних комісіях і бути більш принциповими там. Також Асоціація мала час і можливість підготувати і надати ОДА свої пропозиції, у який спосіб вже утворені ОТГ привести у відповідність до Методики, хоча б до базових параметрів. Про це Мінрегіон постійно наголошував, але тоді асоціація не квапилася, щоб так гучно підтримати нашу позицію», - так прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода плани Асоціації ОТГ з підтримки громад.

Нагадаємо, днями, під час пресконференції з регіональними ЗМІ В’ячеслав Негода зазначав, що у 2015-2019 роках багато громад утворилося за принципом добровільності, але проігнорували ще один важливий принцип – спроможності ефективно вирішувати всі питання місцевого значення. «Тому ми бачимо, наскільки болісно проходить процес створення фінальних, обґрунтованих перспективних планів. Звичайно, ті громади, які вже пройшли певний період своєї діяльності, хотіли б зберегтися. Але не усі вони мають перспективи розвитку. Тому зміни будуть. Більше того, навіть якщо ми і затвердимо нові громади, я думаю, що через деякий час (законодавство дозволяє це робити) буде продовжуватися процес оптимізації їхніх параметрів, зокрема і меж. Це життєво необхідний процес. Держава повинна бути досить динамічною і вчасно реагувати на виклики, пристосовуватися до економічних вимог, які є. Бо чинний адмінтерустрій затверджувався ще у 60-х роках минулого століття - минуло понад 60 років. Він створений під іншу соціально-економічну і політичну державу, і абсолютно не відповідає сучасним вимогам і критеріям. Тому зміни будуть, і не треба їх боятися. Навпаки, треба, щоб кожен українець - і як громадянин, і як фахівець, швидко пристосовувався до вимог часу», - сказав В'ячеслав Негода.



« повернутися до списку новин