Жовківська районна рада

Реорганізація органів місцевої влади після утворення нових районів: Мінрегіон розробив законопроект

Переглядів: 359

Мінрегіон із залученням експертів розробив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів» (ЗАВАНТАЖИТИ текст законопроекту).

«За планом реформи, до середини липня цього року передбачаємо, що Верховна Рада прийме постанову про утворення в Україні нових районів. У зв’язку з цим, вже зараз треба розуміти, як після ліквідації нинішніх і створення нових районів будуть реорганізовуватися місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, як вирішуватимуться між ними питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань», - прокоментував необхідність розробки законопроекту заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода.

Проект закону, серед іншого, пропонує врегулювати питання призначення виборів старост, правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад ліквідованих районів, завершення повноважень та правонаступництва органів місцевого самоврядування.

Також законопроект пропонує уповноважити Кабінет Міністрів України утворювати та ліквідовувати місцеві (районні) державні адміністрації.

Крім того, проект закону визначає особливості державної реєстрації органів місцевого самоврядування в умовах зміни адміністративно-територіального устрою, а також - особливості найменування адміністративно-територіальних одиниць та інше.

Законопроект направлено на погодження всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, центральних органів виконавчої влади.


Нагадуємо, що поставити запитання до експертів та представників Мінрегіону, у тому числі і стосовно цього законопроекту і надати свої пропозиції до нього, ви можете у спеціальній рубриці порталу Децентралізація «Запитання/відповіді»: https://decentralization.gov.ua/questions



« повернутися до списку новин