Жовківська районна рада

Олександр Ганущин ознайомив голову Держлісагенства з діяльністю Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру

Переглядів: 270

Олександр Ганущин ознайомив голову Держлісагенства з діяльністю Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру

Олександр Ганущин ознайомив голову Держлісагенства з діяльністю Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру
 

04.08.2020

Сьогодні, 4 серпня, Львівщину з робочим візитом відвідує голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович. Спільно з головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним і головою Львівської ОДА Максимом Козицьким він ознайомився з роботою ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» та виробничим процесом з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Як підкреслив Олександр Ганущин, Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр уже через рік по проектній потужності забезпечить все державне лісове господарство Львівщини, а, за добрих підходах, за 3-4 роки може забезпечити весь Карпатський регіон дуже якісними саджанцями.

«Мета наша така – якщо в рік рубаємо до 2 тис га в державному лісовому господарстві і приблизно в 5 разів менше в комунальному лісовому господарстві, то ми маємо дотягнути цей розсадник до тієї межі, щоб в розрахунку 2-3 тис саджанців на га, він забезпечував відповідний посадковий матеріал.

На жаль, об’єктивні обставини внесли свої корективи в темпи реалізації проекту, але ми його обов’язково завершимо!», - сказав очільник облради.

За словами Василя Кузьовича, вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою – це сучасні лісівничі технології, які вже багато років поспіль успішно застосовуються у Європейських країнах та й у всьому світі.

«Сподіваюся, що вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою допоможе вирішити питання заміни всихаючих ялинників у Карпатах та соснових насаджень у зоні Малого Полісся на корінні біологічно стійкі деревостани.

Використання таких сіянців дозволяє лісівникам не лише суттєво розширювати строки садіння лісових культур, що особливо актуально для України, а й підвищити практично до 100% приживлюваність садивного матеріалу на лісокультурних площах», - сказав він.

Наприкінці зустрічі Олександр Ганущин запросив усіх присутніх на осінню посадку саджанців у вересні.

Довідково:

ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» функціонує в структурі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України.

Підприємство застосовує сучасні технології в лісовому насінництві та реалізує проект створення на його базі лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Проект побудови на базі підприємства сучасного розсадницького комплексу із залученням обладнання та технологій шведської компанії ВСС АВ, яка є лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників, передбачає:

- реконструкцію приміщення для цеху посіву, мийки касет та упаковки сіянців;

- установку лінії для заповнення касет субстратом і висіву насіння;

- влаштування теплиць загальною площею 1920 м.кв. для вирощування сіянців із закритою кореневою системою;

- оснащення кожної теплиці автоматичною підвісною зрошувальною установкою;

- створення п’яти полів дорощування для контейнерної культури лісового садивного матеріалу із зрошувальними установками та системами дренажу;

- установку лінії упаковки садивного матеріалу та мийки касет.

Кошторисна вартість проекту складає 86,2 млн. грн., в тому числі кошти на закупівлю обладнання та устаткування – 46 млн. грн.

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ закуплено обладнання шведської фірми BCC на загальну суму 45,8 млн. грн.

За період 2017-2019 роки з обласного бюджету скеровано 31,3 млн грн.

У запроектованому лісовому розсаднику за запропонованою технологією будуть вирощуватися:

- сіянці високопродуктивних (модрина європейська, сосна звичайна, псевдотсуга, дуб звичайний) лісових порід для лісовідновлення та лісорозведення, а також  плантаційного лісовирощування на Прикарпатті та рівнинній частині Львівщини;

- сіянці біотично стійких порід (ялиця біла, бук лісовий) для лісовідновлення на території Карпат на місці всихаючих ялинових насаджень.

Час вирощування сіянців складає 2 (для ялиці білої) та 1 (бук лісовий, сосна звичайна, модрина європейська, псевдотсуга) вегетаційні періоди. За один цикл вирощується 3,5 млн. сіянців із закритою кореневою системою на базі ДП «Львівський лісовий селекційно насіннєвий центр».

У перспективі планується розширення лісового розсадника та доведення його потужності до вирощування 15 млн. шт. сіянців із закритою кореневою системою.

Реалізація даного проекту дозволить вирішити проблеми лісовідновлення в Карпатському регіоні та забезпечити якісним садивним матеріалом для лісорозведення та озеленення об’єднані територіальні громади.



« повернутися до списку новин