Жовківська районна рада

Декоративними чи ефективними будуть райони, залежить від парламенту, - Юрій Ганущак

Переглядів: 266

Декоративними чи ефективними будуть райони, залежить від парламенту, - Юрій Ганущак

Експерт з питань децентралізації, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак у коментарі порталу «Децентралізація» розповів, чи призначила сьогодні Верховна Рада вибори в районах.

- Верховна Рада може оголошувати тільки чергові вибори. Чи призначила вона їх постановою 3809 в старих районах? І так, і ні. Нове формулювання пункту першого постанови звучить так: «…призначаються чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських селищних, міських голів». Місцеві ради – це в тому числі і районні ради. Отже, наче, чергові вибори у старих районах можуть відбутися.

Але профільний комітет вніс ще одну правку до постанови, яка звучить так: «Чергові місцеві вибори не проводяться у разі проведення у цей день перших виборів депутатів місцевих рад та сільських селищних, міських голів». І тут місцеві ради, а значить і районні в тому числі. Тобто є шанс, що виборів до райрад старих районів у жовтні не буде. Але для цього парламент має прийняти Постанову №3650 про утворення та ліквідацію районів.

Що з цього всього треба розуміти нам з вами, як і іншим жителям України – нам немає різниці, у яких районах обирати ради – у старих, чи у нових, і чи обирати їх взагалі. Райони людям, за великим рахунком, не потрібні, бо усі послуги ми отримуватимемо в громаді. Сьогоднішнє голосування у парламенті за зміни до Бюджетного кодексу показало, що народні депутати готові позбавити райони фінансів. І це логічно, бо повноважень там не залишається.

Тому питання районів загалом і райрад зокрема має хвилювати в першу чергу державну владу. Чи готова вона фінансувати майже 500 старих райрад і РДА, які будуть більше декоративними, ніж ефективними, бо не матимуть повноважень? Чи готова пояснювати, навіщо районні органи влади на територіях, які зараз покриті однієї-двома громадами? Чи розуміє, як бути громадам, створеним з колишніх рад декількох районів? Чи все ж держава візьме на себе відповідальність і створить нові райони, у яких принаймні виконавча влада буде організована набагато ефективніше? Про це ми дізнаємося ще цього тижня, коли постанова 3650 знову потрапить до зали парламенту.

 
Декоративними чи ефективними будуть райони, залежить від парламенту, - Юрій Ганущак


« повернутися до списку новин